Trening snage za mlade i decu

Kada se radi pravilno trening snage pruža mnoge koristi mladim sportistima. Takvi treninzi se čak preporučuju deci koja žele da se osećaju i izgledaju bolje i odličan je put za stvaranje zdravih navika. Pravilno doziran trening snage može povećati mišićnu snagu i izdržljivost, zaštititi detetove mišiće i zglobove od sportskih povreda, poboljšati sposobnosti u svakom sportu i naučiti ih pravilnim tehnikama izvodjenja vezbi koje će im svakako koristiti u kasnijoj dobi. Deci koja nisu sportisti ovakvi treninzi takodje mogu doneti koristi jačajući njihove kosti, održavajući dobar pritisak i holesterol, odrzavajući normalnu težinu i jačajući njihovo samopouzdanje.


Često se postavlja pitanje koje je to doba kada deca mogu započeti sa treningom snage?:
Ukoliko je vaše dete dovoljno zrelo da prati uputstva i izvodi pravilno vežbe, trening snage se može uključiti u redovne fizičke aktivnosti već od 10-12 godine. Prethodno se morate konsultovati sa sportskim lekarom pogotovo ako dete ima neki zdravstveni problem. U ovom periodu najbolje je raditi sa trenerom koji će vašem detetu napraviti pravilan odabir vežbi i opterećenja i pratiti ga kako ne bi doslo do neželjenih posledica. Želimo da naglasimo da trening snage i bodibilding nije isto ( mada se koriste slične vežbe) i da na povećanju mišićne mase nema svrhe raditi do 15-16 godine jer tek tada počinje lučenje hormona koji su neophodni za rast mišića.


Evo par saveta kojih se treba pridržavati kada kada je u pitanju trening snage za mlade:

ZAGREVANJE I ISTEZANJE: vrlo važne stavke svakog treninga koju na žalost mnogi (čak i odrasli) preskaču. Odvojite 10minuta na početku treninga za lagani kardio/aerobni trening kako bi se mišići zagrejali i pripremili za veće napore i 10 minuta istezanja na kraju treninga kako bi ih brže oporavili od napora.

OPTEREĆENJE: vežbe sa tegovima bezbedne su samo ako opterećenje nije preveliko. Set sa 12-15 ponavljanja je najčesće merilo kako ga dozirati. Ako ne mozete uraditi 12 ponavljanja smanjite, odnosno ako bez problema radite vise od 15 ponavljanja povećajte otpor. Takodje pored tegova možete koristiti otpor sopstvenog tela (sklekovi, zgibovi) kao i gume, elastične trake i sl.

TEHNIKA: umesto da se nadmećete u veličini tegova koje možete da podignete fokusirajte se na pravilno izvodjenje vežbe. Dobra tehnika je presudna u postizanju rezultata a ona se ne može savladati ako je opterećenje preveliko.

ODMOR: dozvolite svom telu da se oporavi. Ono se tada regeneriše i ukoliko mu to onemogućite dovodite sebe u rizik da se povredite. Dovoljan je jedan dan izmedju treninga da se vaši mišici odmore i u punoj snazi udju u nove izazove.


Teretana nije samo mesto za bildovanje, teretana je vezbaonica gde uz stručnu pomoć možete u mnogome poboljšati svoje zdravlje, steći kondiciju i ojačati. Mi smo tu da vas edukujemo na koji način to mozete ostvariti. Zato bez predrasuda i pravac u SPIRIT!

KEEP YOUR SPIRIT STRONG!!!

Jelena Bulatović
Fitnes klub SPIRIT