Back to basics

Fitnes industrija se poslednjih par decenija brzo razvija. Danas nam je putem interneta dostupan uvid u mnogobrojne vežbe, trening rutine i brdo rekvizita, pa je izbor pravog programa ponekad jako težak.
Ako već razmišljate da krenete sa vežbanjem, želimo da vam ukažemo na jednu jako bitnu stvar. Kao što se kuća ne gradi od krova tako i telu morate da postavite stabilne temelje.
Da ne biste gubili dragoceno vreme, izlagali se povredama a imali mali napredak, želimo da vas vratimo na sam početak.


BACK TO THE BASICS!
Skoro svi današnji fitnes programi izvedeni su iz osnovnih vežbi. Ovde ćemo vam predstaviti esencijalne vežbe za svaku mišićnu grupu.


GRUDI:
Sklekovi, ravni benč, kosi benč, propadanje, ravno razvlačenje sa bučicama, koso razvlačenje sa bučicama.


LEĐA:
Zgibovi, vučenje na lat mašini, veslanje u pretklonu (sa bučicama ili šipkom), mrtvo dizanje, leđna ekstenzija na klupici.


NOGE: Čučanj, iskorak, stojeće podizanje na prste (sa bučicama ili šipkom).


RAMENA: Potisak iznad glave sa bučicama ili šipkom, letenje(podizanje bučica u stranu), letenje sa bučicama u pretklonu.


RUKE:
Triceps ekstenzija (iznad glave, u pretklonu ili sa čela) i biceps pregib sa bučicama ili šipkom (stojeći, sedeći, na skotovoj klupi).


STOMAK:
Trbušnjaci na strunjači ili klupici ( podizanje celog trupa od poda, podizanje nogu, istovremeno podizanje i trupa i nogu takozvane sklopke, otkloni u stranu).


U zavisnosti od periodizacije treninga ( da li radite na mišićnoj adaptaciji, mišićoj hipertrofiji, snazi ili eksplozivnosti) ove osnovne vežbe se kombinuju po broju ponavljanja, setova, opterećenja i brzini izvođenja.


Kada savladate ove osnove i izgradite mišiće, tek tada se možete bezbedno upustiti u bilo koji drugi program, koji će vašem telu osigurati dalji napredak.


KEEP YOUR SPIRIT STRONG!!!

Jelena Bulatović
Fitnes klub SPIRIT